לא מעט ילדים, מתבגרים ואף מבוגרים, מכורים כיום למסכים . כמובן שרובם כלל אינם מבינים כי מדובר על התמכרות. אך על פי מחקרים שונים, ישיבה מול מסך ולא משנה אם מדובר על מסך הסמרטפון, מסך הטלוויזיה או כל סוג של מסך אחר לפרקי זמן של שש שעות ביממה, נחשבת להתמכרות. כמובן שהורים יכולים לעשות לא מעט בכדי למנוע מהילדים שלהם להתמכר למסכים. הגבלת זמן מסך היא ללא ספק דרך יעילה למנוע התמכרות למסכים. יחד עם זאת, לא מעט הורים מכורים בעצמם למסכים וכן, לא מעט בני נוער כבר בגיל שבו להורים אין באמת שליטה על זמן המסך שלהם. חשוב לדעת כי התמכרות למסכים היא התמכרות לכל דבר ויש צורך להיגמל בצורה נכונה ממסכים על מנת שההתמכרות המדוברת לא תגרום לפגיעה.
התמכרות למסכים- כיצד היא משפיעה לרעה על ילדים ובני נוער?
חשוב מאוד לדעת כי על אף שלכאורה התמכרות למסכים נראית כמו דבר תמים למדי שאין לו השכלות כלשהן על ילדים ובני נוער, הרי שמדובר על התמכרות שבהחלט יש לה השלכות. בין ההשלכות של התמכרות למסכים בקרב ילדים ובני נוער, הרי שהם יכולים להתמודד עם קשיים שונים לרבות: דיכאון, הפרעות חרדה, הישגים נמוכים בלימודים, העדר יכולת לפתח קשרים חברתיים תקינים ולא פעם בגין זאת, הילד או המתבגר מוצאים את עצמם מאוד בודדים ללא מסכים, היעדר תחושה של זמן, סטרס ועוד. חשוב שהורים יזהו מצב שבו הילד שלהם מכור למסכים ויעשו את כל מה שניתן בכדי לגמול את הילד ממסכים. אם הם לא מצליחים לעשות זאת באופן עצמאי, חשוב מאוד שיפנו לגורמים מקצועיים אשר יסייעו להם לצלוח את תהליך הגמילה המדובר. לא פעם, במרכז גמילה מסייעים בהתמודדות עם גמילה רצינית ממסכים.
מהם התסמינים של גמילה ממסכים?
חשוב מאוד לדעת כי גמילה ממסכים איננה תהליך קל ובדיוק כמו כל תהליך גמילה, גם בתהליך המדובר הנגמל יסבול מתופעות לוואי שונות לרבות: כאבי גב, כאבי ראש, הרגלי אכילה לא טובים ולא בריאים, בעיות שונות בשינה, השמנת יתר או ירידה משמעותית במשקל ועוד. אין ספק כי מדובר על תהליך לא קל ולא פעם, כדאי לבצע אותו שלב אחר שלב יחד עם אנשי מקצוע. גם מבוגרים לא פעם מגיעים למצב של התמכרות למסכים. במקרה הזה, אם הם עושים הכל בכדי להיגמל מהמסך אך אינם מצליחים, הם יכולים לבחור במרכז גמילה המסייע בתהליכי גמילה ממסכים בין היתר.